Anledningar till att adoptera ett husdjur istället för att köpa

Hemlösa djur är ett stort problem både i Sverige och i världen. Det finns faktiskt så många som 100 000 katter utan hem bara i Sverige, och de behöver alla få någon som tar hand om dem och ger dem ett hem så fort som möjligt. Det kan vara svårt att få tag på katter och hundar som inte har halsband eller har umgåtts med människor, eftersom de blir skygga och nästan omöjliga att identifiera, men om de blir omhändertagna så är det oftast på ett djurhem. Att adoptera ett djur istället för att köpa från en kennel eller annan uppfödare är oftast ett bättre val, och jag tänkte prata i detta inlägget om vilka fördelar som det tar med sig.

Stirra dig inte blind på raser

Det här är en stor anledning till att många väljer att köpa från en privat uppfödare istället för att adoptera är att de har valt djuret de vill ha utifrån ras och inte personlighet. Det är egentligen ingenting som säger att en hund från en viss ras kommer ha vissa egenskaper, även om de ibland är framavlade för att ha precis dessa, eftersom varje hund är en individ och inte alla individer passar in i mallen.

Att istället bege sig till ett djurhem och lära känna de hundar eller katter som finns där och utifrån detta ta ett beslut är bättre både för dig och för djuret. Det är ju faktiskt en helt ny person som ska bo hos dig, så varför inte välja denna på grund av vem denna är istället för vem denna förväntas att vara?

Du kommer att rädda ett liv

Det här är den absolut bästa anledningen till att du borde adoptera istället för att köpa ett uppavlat djur, du kommer att förändra ett helt liv genom ditt val. Det finns väldigt många djur som är i desperat behov av ett hem och kärlek, och du kan vara räddaren i nöden. Genom att tillsammans bygga upp ett förtroende för varandra, se till att djuret blir ordentligt omhändertaget och dessutom få en vän för livet, kan du förbättra och förändra ett djurs hela livssituation.

Du kommer inte bidra till dåliga korsningar

Det finns en hel del som kan ifrågasättas när det kommer till dagens avlingsmetoder. Det är känt sedan länge att många hundar som blivit framavlade numera har problem med att andas, samt får vissa sjukdomar väldigt tidigt i livet. Genom att adoptera ger du inte pengar åt personer som ägnar sig åt denna typ av framavling, och du ser dessutom till att hundar som avlas fram i för många antal inte längre blir sålda – vilket kan förändra landskapet kring avlingsmetoder i det här landet.

Slutligen vill jag bara säga att det inte finns så många anledningar till att inte adoptera. Det är något som kommer att göra gott inte bara för dig och ditt husdjur, utan även kommer ge effekter på andra djurägare som kan följa ditt exempel. Att adoptera är att ta ansvar, och du kommer få ett tacksamt djur att ta hand om och leva med.

ornskoldskatten