Att adoptera en rehabiliterad kamphund – för- och nackdelar

Vissa människor gillar inte att spendera sina kvällar att spela spelautomater med en videoslots bonuskod, men vill hysa vadslagning på något som verkar mer exotiskt, men är faktiskt en grym och barbarisk tidsfördriv. Hundkämpar. Kamphundar är hundar som har använts i olagliga hundslagsmål, något som jag har skrivit ett inlägg om här tidigare. Detta är oftast hundar av speciella raser, raser som har fått dåligt rykte på grund av vad ägare till hundarna har gjort. Det finns dock ingen hund som är född elak och aggressiv, även om de ibland har avlats för att få fram dessa egenskaper lättare så är det inget som säger att de kommer att bli aggressiva bara för att de tillhör en viss ras – allt handlar om vem som har tränat dem och vad de har lärt hunden.

Hundar är flockdjur, och hunden kommer alltid att vilja höra hemma i sin flock, och följer därmed ledaren utan att ifrågasätta hen. Därför är det inte konstigt att så många hundar blir aggressiva när deras ägare triggar igång denna instinkt, och dessutom belönar dem efter att de har slagits med andra hundar.

Kan man ta över en hund som är aggressiv

Det här är en fråga som är ständigt aktuell i alla länder där hundslagsmål är ett problem – däribland Sverige. Det finns ett par regler från riksorganisationer som säger att man inte kan eller bör ha vissa hundraser hemma hos sig, pitbullen är en av dem som nämns oftast, eftersom de är en ras som är vanliga att använda i slagsmålen. Det är dock ingenting som säger att en sådan hund inte kan bli oerhört fin och kärleksfull i det rätta hemmet, men det krävs att ägaren vet hur man ska handskas med denna typ av hund och vilken träning som krävs för att få hunden att bli så bra och lydig som möjligt.

Att ha en kamphund hemma

Det finns som sagt var ett par raser som är särskilt förknippade med hundslagsmål, en av dem är den amerikanska pitbullen, men det är även en staffe, alltså en staffordshire bullterrier som tidigare var en kamphund men sedan det brittiska förbudet mot hundslagsmål kom har den istället blivit en populär utställningshund. Det finns dock de som misshandlar denna ras och fortfarande använder dem som kamphundar. En annan ras är en bullterrier, och en så kallad amstaff, alltså en american stafforshire terrier. En amstaff är en hund som kräver mycket speciell träning, och man bör alltid gå en kurs tillsammans med sin hund ifall man har en amstaff. Det är ingen hund som man ska köpa om man är nybörjare, men kan mycket väl bli en fin familjehund i rätta händer.

Nackdelar med en före detta kamphund

En stor nackdel är att man måste ta bort mycket av den träning som hunden har gått igenom – och det är inte möjligt om man inte sen tidigare har lång erfarenhet av hundar. Det är alltså inget man kan göra om man ska skaffa sin första hund, även om man kanske vill hjälpa till och ta hand om en av dessa hundar som har farit illa. Andra nackdelar är att den kan vara lite mer aggressiv än andra hundar, och kanske kräver mycket tid innan den är fullt tränad till att fungera bra socialt igen.

ornskoldskatten