De tio främsta tecknen på att din katt kanske är sjuk

Det är långt ifrån enkelt att hänga med helt i din katts hälsa, och det kan ibland kännas som att man aldrig får reda på någonting, eftersom det inte alltid går att se på katten att hen mår dåligt. Jag har samlat ihop mina tio vanligaste tecken på att kissen kan vara på väg att bli krasslig, kolla igenom listan och jämför med din katts beteende.

Nummer ett: energin går ner

Det här är något som du kan märka ganska snabbt, särskilt om du har en aktiv katt som gillar att hänga med dig runt om i hemmet. Om detta förändras så brukar ofta något vara lite fel.

Nummer två: aptiten går ner eller upp

Ifall din katt plötsligt börjar äta mycket mer än vad du är van vid, eller tvärtom, vägrar att äta även mat som hen brukar kasta sig över, då är något oftast på tok. Se till att hålla koll på din katts matvanor för att snabbt kunna märka ifall någonting är fel.

Nummer tre: törstigare än vanligt

Det kan vara ett tecken på att din katt har problem med levern eller med diabetes, det här med att törsten går upp. Kolla hur mycket din katt dricker, och hur mycket hen kissar, för att märka av skillnader.

Nummer fyra: beteendet förändras

Det är lätt att bli frustrerad eller arg när din katt blir mer aggressiv eller inte vill hänga med dig lika mycket som tidigare. Det här kan dock ha en grund i att katten inte mår så bra, så försök tänka ett steg längre, utanför ilskan.

Nummer fem: kräks och diarre

Du behöver inte få panik bara för att din katt kräks någon enstaka gång, det handlar om mönster i beteendet. Ha även koll på ifall diarre börjar komma, det brukar vara ett säkert sjukdomstecken.

Nummer sex: katten vägrar lådan

Om katten helt förändrar sitt beteende vad gäller kattlådan så kan någonting vara fel. Håll koll på hur ofta du behöver byta sanden, eller om du behöver torka någon annanstans.

Nummer sju: förändringar i vikten

Har din katt gått ner mycket i vikt? Har den gått upp många kilon på kort tid? Detta är orostecken, och bör vara något du håller koll på.

Nummer åtta: problem med pälsen

Under den här punkten kommer saker som håravfall, kliande och förändringar i hur katten tvättar sig. Var noga med att kolla kattens päls åtminstone en gång varannan dag.

Nummer nio: dålig lukt

Ifall katten plötsligt får dålig andedräkt, eller börjar lukta illa från öron och päls så kan det betyda att något är på tok, kanske en infektion eller liknande.

Nummer tio: förändringar i ljud

Om din katt börjar låta mer än vanligt, jamar högre eller oftare så kan det vara ett tecken på att katten försöker säga dig något. Kom ihåg att lyssna.

Det sista tipset jag kan ge dig är att du lär känna din katt så fort det bara går, så att du kan hålla koll på när något inte passar in i det vanliga beteendet. Se också till att hålla koll på alla tecken.

ornskoldskatten