Den mörka baksidan av hundkapplöpning

Det är många som har motsatt sig all form av hundkapplöpning, så länge dessa tävlingar har funnits, men de är trots detta fortfarande väldigt populära event både för personer som slår vad om vilken hund som kommer att vinna, och för de som bara vill titta på racet. Det är massor av personer runtom i världen som ägnar sig på heltid åt denna sport, de föder upp hundarna, tränar dem, anordnar tävlingar och fixar så att man kan betta på resultatet med hjälp av olika bonuskoder som Storspelare.

Det finns dock en sida av den här sporten som de flesta skulle vilja se behålls i det dolda, en sida som visar att den här sporten är långt ifrån bra för hundarna. Den sidan skulle jag vilja lyfta fram här, eftersom det är viktigt att folk får veta den hela bilden av hur den här sporten är uppbyggd, och hur de djur som blir indragna i den blir behandlade.

Värst för greyhounds

Den hund som man tänker på när man hör ordet “hundkapplöpning” är nog greyhounds. Denna ras, framtagen för att vara så lätt och snabb som det bara går, mår inte alls bra av det liv som de slängs in i från födseln. De är uppavlade till att vara så snabba som möjligt, och har därför svårare att lägga på sig fett eftersom deras DNA inte alltid kan bevara det lika bra som andra raser kan.

Det finns upp till och med 10 000 hundar som “blir över” inom denna ras varje år. Det handlar alltså om hundar som ingen vill ha, mycket för att de är hundar som har tävlat tidigare men nu är för gamla eller har blivit för dåliga för att fortsätta, och dels för att det är hundar som inte är tillräckligt bra för att ens släppa iväg på tävlingar. Det finns ett stort mörkertal kring hur många av dessa hundar som avlivas, eftersom deras dagar på banan är över.

Mycket som går snett bakom kulissen

Många av de problem som hundarna tampas med hänger ihop med att de inte får den rätta behandling och mat som de behöver. Det finns till exempel många fler hundar som lider av att ha loppor och ormar, skador som inte behandlas och tandproblem när det kommer till hundar som springer i sådana här lopp, jämfört med “vanliga” husdjurshundar. Dessutom är det många av dem som är kroniskt undernärda, eftersom de inte har fått tillräckligt med mat under sina liv. De restriktioner och regler som gäller hundhållningen i sporten är långt ifrån bra nog att täppa till de uppenbara hål i omhändertagande som visar sig varje dag.

Som avslutning kan jag säga att hundarna som regel inte mår bra och inte får den sociala kontakt de behöver.

ornskoldskatten