Den så kallade “speleffekten” i hundträning

Det här är ett fenomen som jag stötte på för första gången när jag skulle träna min hund. Det är ett sätt som används när man ska främst träna en valp, men det är någonting som dessutom går djupare in i hundens psyke och som går att koppla till många av våra egna responser som människor. Det är därför hund racing lyckas och varför satsar på det med bonuskoder som Rizk bonus fungerar bra. Många av oss har upplevt någon form av beroende, om det så är till kaffe och socker eller till något starkare. Det är ingen slump att hundar tränas på ett visst sätt, det skjutsar på samma respons i hundarnas hjärnor och stimulerar samma svar som hos oss när vi får ta del av det som vi blivit beroende av.

Att förstå och använda speleffekten

Det första steget till att kunna börja använda denna effekt till ens fördel är att förstå den. Det handlar ganska mycket om de primitiva instinkter som hundarna fortfarande har – och som vi också har – och som föddes när vargen blev till hund. Det gällde att ha tålamod och envishet, för att kunna passa in i sin nya roll som husdjur och jaktkamrat. Detta är också anledningen till att upprepade aktioner kommer att ge bra feedback, eftersom det ger dig en belöning för att du får “rätt” svar vid rätt situation. Ett enklare sätt att förklara det är att din hund får en belöning och en respons i hjärnan för att de sitter när du säger “sitt”, vilket gör att de tenderar att låta sig tränas.

En nödvändighet för att bli väluppfostrad

Faktum är att utan denna respons, eller effekt om man vill kalla den det, så hade vi haft mycket stora problem att få hundarna att uppföra sig så som vi vill. Det blir en slags assistent till oss när vi vill träna hunden, eftersom den gör lite av jobbet åt oss – helt automatiskt. Genom att utnyttja den rush av bra känslor som hunden får när den utför sysslor som kan bli smått beroendeframkallande, det vill säga när hunden lyssnar och får positiv respons på det som den gör, så kan man bli en bättre hundägare och förstå sin hund på ett bättre sätt.

Det är också viktigt att inte låta detta gå för långt, eftersom det inte finns någon riktig gräns på vart effekten stannar av. Det är alltid bra att komma ihåg att lyssna på din hund och försöka att förstå hur hen känner i olika situationer, det kan vara så att den pressar sig till att vara obekväm eller till och med få ont, för att den vill kunna göra det du säger åt den att klara av. Dra nytta av den här effekten, men utnyttja den inte alltför mycket.

Hur man använder den

Det som händer i hunden är att om du ger den en godis eller en klapp varje gång den gör som du säger, exempelvis om den sätter sig ner varje gång du säger “sitt”, så kommer du till slut vattna ur den belöning som hunden får. Det blir helt enkelt inte lika kul att sätta sig ner, eftersom hunden vet vad som väntar, och kanske har blivit lite trött på belöningen. Det speleffekten bidrar med är att lägga in lite risk och spänning i din hunds vardag.

Kom ihåg att detta inte är något som du gör för att förvirra eller skada din hund, det handlar om att behålla den alert för dina instruktioner, och dessutom få hunden att bli mer väluppfostrad. Det du gör är helt enkelt en version av spelande som man kan göra på casino, du kan lägga in samma insats varje gång, ibland kommer du att vinna och ibland förlorar du. På samma sätt så belönar du din hund ibland, men inte alltid, när du ger den ett kommando och den lyssnar.

ornskoldskatten