Din hunds diet – vilken mat du kan dela med din hund och vad du ska undvika

Det finns en del saker som din hund aldrig ska få lov att äta, och sen finns det saker som du kanske inte har tänkt på som hundmat, men som är toppen för din vovve att få i sig. Det är inte alltid helt lätt att veta vad som går att ge till sin hund, och vad som inte alls passar sig. Därför har jag samlat de vanligaste sakerna som jag brukar ge till min hund, och vad jag har fått tips från veterinärer och andra experter om vad hundar absolut inte ska få smaka på.

Ett första tips innan du matar hunden

En sak att tänka på innan du följer några av dessa tips är att det viktigaste är att om du har gett din hund vanligt foder så ska du inte ge dem något annat innan de har ätit upp. Det kan kännas lockande att ge hunden något extra, särskilt om du själv sitter och äter samtidigt, men hundar är smarta och kommer snabbt lära sig att de bara behöver vänta ut dig för att få mat som kanske ser mer aptitlig ut än den de har fått i sin skål. Ge alltså gärna annan mat, men alltid i skålen, och aldrig som ett substitut för dem att njuta av när de har nobbat skålen.

Prova på att laga hundmat

Något vi nästan helt har slutat med är att laga maten till våra hundar själva. Detta var såklart mycket mer vanligt tidigare, innan det fabriktillverkade kom till och tog över hundmaten. Det går dock fortfarande att enkelt laga till mat till din hund, vilket dessutom kommer att bidra till att du kommer få bättre kontroll över vad din hund äter och du kommer dessutom kunna undvika en hel del tillsatser som kan leda till allergier. Det finns massor av bra recept online, och det brukar inte vara så svårt att få till det bra.

Mat som din hund kommer att älska

Så vilken mat är det då som din hund kan komma att älska? Något som kanske förvånar är hur mycket de gillar grönsaker och rotfrukter som vitkål, morötter och potatis. Detta kommer dessutom stärka deras tänder, särskilt om du ger dem råa. Andra saker som hundarna kommer att tycka om, och som är nyttiga för dem, är inälvor som njure och lever, dessutom kyckling med benen borttagna och hjärta samt nötvom. Du kan också ge din hund kaloririka saker som ris och pasta utan problem.

Att undvika

Listan på vad du ska undvika är lite kortare men mycket viktigare. Ge aldrig din hund någon form av lök eller choklad. Vindruvor och russin ska också undvikas, tillsammans med all typ av deg. Håll också koll på att de inte får i sig något sötningsmedel. Alla dessa saker kan leda till sjukdom hos din hund, det kan till exempel leda till njurskador och akut förgiftning. Om din hund får i sig dessa saker av misstag gäller det att kontakta en veterinär direkt.

ornskoldskatten