Hundtips för upptagna personer – saker du bör veta om att ha ett husdjur ifall du jobbar heltid

För dig som har ett liv fullt med åtaganden, och speciellt om du jobbar heltid eller i alla fall ligger på runt 75 %, så kan det innebära en hel del stress att skaffa ett husdjur. Du har redan bytt till onlinevärlden för att spara tid, som att spela ett Starvegas spel istället för att gå till kasinon, men du är fortfarande pressad för tiden. Detta gäller kanske särskilt för dig som har tänkt att skaffa en hund, eftersom de kräver en hel träning och tid för att kunna bli ett så bra husdjur som möjligt. Jag har samlat lite saker som kan vara bra att hålla i huvudet när det kommer till att skaffa husdjur för dig som redan har mycket att hålla reda på. Jag säger absolut inte att man inte kan ha en hund om man jobbar heltid, långt därifrån, men det kan vara bra att tänka ett steg längre för att komma till en så bra situation som möjligt, både för dig och för ditt husdjur.

Första tipset – välj djur och ras utifrån tiden du har

Det är inte alltid som man kan tänka efter innan man köper ett husdjur, ibland bara träffar man en hund, katt eller fågel och blir helt störtförälskad på en gång. Men för dig som jobbar heltid är det bra att ha kollat upp eventuella raser redan innan du tar dig iväg för att hitta din nya kompanjon, så att du kan välja ett djur utifrån din levnadssituation.

Det kan vara så att du inte kan ta hand om en hund samtidigt som du jobbar 40 timmar i veckan, en hund ska helst inte vara själv hemma mer än sex timmar, vilket snabbt blir ett problem för dig som jobbar skift på åtta timmar. Du kan såklart lösa det antingen genom att åka hem på lunchen och spendera tid med din hund och rasta den, eller genom att få hjälp av någon som kan vara dagmatte eller bara titta till hunden då och då under dagen.

Kan vara en idé att skaffa ett annat djur

För dig som inte har möjlighet att titta till hunden, eller har någon i din närhet som har tid, eller om du inte har råd att skaffa plats på hunddagis eller anlita en hundvakt kan det vara en bra idé att skippa tanken på hund helt och hållet. Det är lättare att lämna djur som katter, fiskar, reptiler och andra, mindre krävande, djur ensamma under dagarna, och du slipper känna dig skamsen över att du inte spenderar så mycket tid med ditt husdjur. Gör detta avvägande noggrannt och gärna genom diskussion med någon, så att du kan komma fram till ett beslut som funkar både för dig och för ditt framtida husdjur.

Tidsplanera som ett pro

Om det här ska funka måste du hålla koll på dina tider. Det finns vissa krav som du som hundägare måste följa, och det är viktigt att ditt djur inte får lida på grund av dina arbetstider. Se till att planera dina veckor ett bra tag framöver, och att du har tillräckligt med tid för att ta hand om ditt djur samtidigt som du sköter ditt jobb.

Kom också ihåg att djur som inte umgås med någon under flera timmar på dygnet känner sig lätt lite ensamma, och det kan också vara svårare att märka om ditt djurs beteende förändras, vilket kan vara en indikation på sjukdom.

ornskoldskatten