Hur man kan stoppa olagliga hundslagsmål – vad du kan göra åt det och hur du kan bidra till det

Att få hundar att slåss mot varandra kan kännas som någonting plockat från en dålig amerikansk film, men faktum är att detta är något som har flyttat in i Sverige på senare år. Det finns mycket pengar som går att tjäna på denna förfärliga “sport”, och det är folk som har utnyttjat detta och blivit rika på kuppen några av dem satsar till och med på den sista levande hunden. Det är dock bättre att pröva tur när man spelar på spelautomater (som våra grannar från Finland kallar dem kolikkopelit). Hundarna mår såklart fruktansvärt dåligt när de blir utsatta för det här, men det är inte alltid man vet vad det är man faktiskt tampas med och hur man själv kan hjälpa till att bli av med detta nya, hemska, fenomen.

Jag har samlat ihop lite information om detta, så att du kan känna dig bättre förberedd på att tackla detta problem.

Vad är egentligen hundslagsmål?

Kort sagt kan man säga att hundslagsmål handlar om att människor får hundar, ofta två åt gången men ibland fler, att slåss med varandra. Ibland kan det handla om att de ska slåss till första blodsdroppe, ibland mer makabert än så. Det är oftast för ren underhållning som dessa slagsmål arrangeras, och allt som oftast handlar det dessutom om vadslagning bland de som tittar på. Att vara med i ett, eller titta på ett, hundslagsmål är att delta i djurmisshandel.

Vilken typ av hundar är det som är med?

Det finns många olika raser som då och då används för denna typ av slagsmål, men de absolut vanligaste är pitbullen. Det finns förutom den vanliga pitbullen också många korsningar, som har tagits fram specifikt för att få dem att vara mer aggressiva och uthålliga i slagsmål än sina förfäder. Det är dock viktigt att komma ihåg att även dessa hundar kan passa som husdjur – det handlar alltid och träning och sammanhang snarare än något som finns i generna. Alla hundar kan ha tendenser att vara aggressiva, men med rätt uppfostran och omhändertagande så kan man bli av med dessa och istället ha en kärleksfull och lugn hund.

Vad du kan göra för att stoppa detta

Det absolut viktigaste som du kan göra är att låta folk veta att detta är något som finns. Berätta på sociala medier om vad dessa hundar går igenom, lägg upp bilder på hundar som har farit illa, berätta för dina bekanta som har hundar eller som har tänkt att skaffa hund om vilka förfärliga situationer dessa hundar befinner sig i. Ju fler människor som känner till detta, desto fler kommer att reagera mot det, och en bättre rörelse kommer att födas.

En annan viktig sak du kan göra är att söka upp organisationer som dels arbetar med att förhindra och stoppa personer som är involverade i dessa aktiviteter, men också föreningar som arbetar mot att bilden av flera vanliga raser blir dåligt färgad av människor som behandlar dem illa. Genom att ge pengar och stöd kan du bidra till att dessa hundar får bra hem och får rätt träning för att inte kunna utnyttjas på detta sätt. Allt du kan göra är viktigt, även om det bara är att lägga upp en status på facebook eller skicka iväg en tweet.

ornskoldskatten