Hur populärt är det att lägga odds på hästkapplöpningar?

Att betta på hästkapplöpningar eller trav är mycket populärt i Sverige. Konceptet omfattar flera olika genrer. Till exempel kan man satsa på lopp med sulky d.v.s. en vagn med två hjul som är dragen av hästen. Ett annat hästkapplopp är galopp. Där sitter ryttaren – som kallas för jockey – på hästens rygg och tävlar gentemot andra ryttare.

Att satsa pengar på resultaten är väldigt populärt i Sverige. Förutom hästkapplöpning har vadslagning på andra sporter ökat, särskilt med Pinnacle bonus. Men om man tittar på hela Europa, hästkapplöpning är förmodligen den mest populära i Storbritannien.

Precis som andra bettingsporter så förekommer det en stor variation av insatser som man kan lägga på trav och galopp. En vanlig och kanske även den mest förekommande varianten är “straight wagers”. Då satsar man alltså på en häst i taget. Till exempel satsar du på att din utvalda häst ska vinna, komma som sämst två, som sämst trea, eller en kombination av de två sistnämnda varianterna.

Lite travhistoria

Man hittar de första spåren av betting i de olympiska spelen. För de gamla grekerna var spelen ett nöje där stora folksamlingar samlades. Valde man att satsa så fanns det givetvis även chans till vinst. Sedan var det romarna  som omfamnade konceptet och utvecklade det till en riktig verksamhet.

Rent historiskt var medeltiden en dötid i spelvärlden då kyrkan försökte förbjuda spelen, dock utan någon större framgång. Under den tiden bettade folk  trots detta i smyg.

De första organiserade travloppen uppkom på 1800-talet. Då startade även själva bettingen på trav.  

Idag är hästkapplöpningar och fotboll de största och mest populära sporterna för betting.

Att betta på galopp

Hur går det till att betta på galopp d.v.s. att lägga odds på en utvald häst med en jockey?

Som det nämndes lite tidigare väljer du en häst och lägger dina odds på att den ska komma först, på andra eller på tredje plats. Givetvis kan du även kombinera dessa varianter så att du gissar vilka som kommer att vara topp tre.

Vinster betalas ut enligt startpriserna. Till exempel kan du lägga dina odds i förväg med förhoppningen att din häst kommer att vinna. I vissa fall kan du även lägga odds under de första minuterna när löpningen fortgår men detta är ytterst ovanligt.

Banor för hästkapplöpningar

Hästkapplöpningar är störst i England, något som kanske är rätt så välkänt för de flesta som lägger odds. I Sverige organiseras också hästkapplöpningar men det är mest i England och Irland som det riktigt roliga sker. Banorna i England och Irland står för mer variation än på någon annan plats i Europa. Banornas utseende kan ha en stor inverkan på loppen därför föredrar de flesta som intresserar sig för trav att satsa på tävlingar som hålls i England och Irland.

Vinnare eller Plats- vad betyder det?

Vinnarspel är det vanligaste spelet inom hästkapplöpningar. Vinnarspel betyder i all enkelhet att du satsar på att din utvalda häst ska vinna i löpningen. Platsspel är när du lägger dina odds på att din häst kommer att komma tvåa eller trea under förutsättning att det är minst åtta hästar eller mer som tävlar mot varandra. I ett lopp med 16 eller fler hästar betalar de flesta bolag ut även för fjärde platsen.  Att satsa på sportodds oavsett om det handlar om hästkapplöpningar eller fotboll har sina för- och nackdelar. Det är viktigt för dig som spelare att veta om riskerna innan du satsar.

 

Klas