Husdjur och bebisar: tips för att introducera ditt husdjur till din nyfödda

Det är alltid en oro som finns med när man har skaffat husdjur innan man får barn, eller om det händer samtidigt – vad händer om djuret och bebisen inte fungerar tillsammans? För att bli av med lite problem som kan uppstå så kan man förbereda sig med dessa tips som jag har samlat på mig. De här kan du använda på de flesta djur och de flesta bebisar, men kom ihåg att det alltid handlar om individer, och att du alltid kommer behöva komplettera och redigera dessa tips utifrån vilka personer och djur det handlar om.

Det är ingen chock för djuret att en bebis kommer

Det här är inget tips, men det är en viktig sak att komma ihåg, det vill säga att djuret, i alla fall om det handlar om en hund, vet om att det är en bebis på väg. De kan nämligen känna av skillnader i lukten hos en gravid och en icke-gravid kvinna, så de vet att något är på gång.

Tänk på att inför bebisens födsel se till så att det finns någon som är beredd på att ta hand om djuret medan ni är på sjukhuset. Det kan vara en stor stressfaktor för djuret ifall hen plötsligt måste vara ensam hemma i flera timmar utöver vad det vanliga schemat säger.

Se till att ägna tid åt djuret

Precis som att man ska vara noga med att ge tid åt syskon till en nyfödd så ska man också vara noga med att spendera tid med djuret även när den nya bebisen tar upp mycket tid. Ditt djur kan börja känna sig bortglömt och deprimerat ifall du går från att spendera väldigt mycket tid och energi till att inte ägna någon tid alls åt ditt djur.

Du kommer minst sagt att märka ifall det här är någonting du glömmer bort, vanligt är att ditt djur börjar bete sig annorlunda, kanske med att bli mer aggressiv eller genom att börja ignorera dig mer än vanligt. Förebygg detta innan det blir ett problem – ta dig tid till ditt djur.

Se till att du alltid är med när de hänger

Visst kan det kännas lockande att lämna ditt djur och din bebis själva när de sover tillsammans, men även om det ger dig en chans till att slappna av så ska du ändå försöka vara med i rummet. Det är inte alltid som kommunikationen mellan dem kommer att fungera felfritt, din katt kan kanske smälla till bebisen i ansiktet med sin svans, eller så kan din hund bli rädd för något som din bebis gör och reagera lite för snabbt och därmed i sin tur skrämma bebisen.

Se till att ditt djur kan ha lite egentid

Detta är något man kan glömma bort, att även om man har ett djur som är väldigt sällskapligt och vill umgås med människorna i din familj, så är det också bra att ha en plats eller en stund varje dag där ditt djur kan var för sig självt. Det är viktigt för djuret att inte alltid ha press på sig att behöva umgås med barnet, så tänk på att ha ett par timmar varje dag där de inte alls behöver interagera, såväl för din bebis som för ditt djurs skull.

ornskoldskatten