Kan katter och hundar vara veganer?

Den vegetariska och veganska livsstilen blir allt mer vanlig. Kanske lever du på detta sätt själv, eller så har du människor i din omgivning som har valt att avstå mat från djurriket. Du har säkert, precis som jag, märkt att utbudet ökar både i affärer och restauranger. Vare sig det handlar om miljö, politik, hälsa eller etik så finns det ofta ett mycket bra skäl för den som tar steget att bli vegan. Många atleter vittnar om större framgångar på vegansk diet och jag har vänner som påstår att just detta levnadssätt både bekämpat dåliga sömnvanor och fysiska småkrämpor.

Men hur är det då med våra husdjur? Om den veganska livsstilen funkar så bra för oss, borde väl våra hundar och katter också få ta del av den?

Nja. Att rakt av översätta vår egen livsstil till våra hundar och katter är inte helt problemfritt. Visst finns det argument både för och emot en grön kosthållning för våra fyrbenta kompisar. Världens äldsta hund levde exempelvis av en vegansk kost. Men om vi ska se till våra husdjurs bästa, måste vi nog dyka lite djupare i ämnet. Det finns en del viktiga skillnader på oss människor och våra husdjur när det kommer till näringsbehov och förmåga att omvandla olika typer av föda till det våra kroppar behöver för att må bra.

Fysiska skillnader avgör

Katter är faktiskt helt beroende av en diet med kött för att behålla sin hälsa. Deras kroppar kan helt enkelt inte omvandla växtbaserat protein till de vitaminer och ämnen som de behöver. Utan tillräckliga mängder av exempelvis vitamin A och taurin kan de drabbas av förstorat hjärta, få problem med päls, ögon eller muskler och bli mycket svaga. Att endast erbjuda sin katt vegansk föda har alltså stora konsekvenser för dess långsiktiga hälsa.

Hundar klarar en vegansk kost bättre än katter. De kan, liksom oss själva, omvandla proteinet som finns i växter och tillgodogöra sig dessa på ett bättre sätt än katter, men då behöver man som matte eller husse se till att komplettera kosten i form av tillägg. Det finns veterinärer som har bra koll på hur man kan få en sådan diet att fungera för ens hund, och jag rekommenderar att rådfråga innan man tar beslutet.

Löftet till ett lyckligt djur

Det viktigaste att komma ihåg, är att våra hundar och katter inte kan föra sin egen talan. Vi måste respektera våra djur och inse att deras behov ibland ser annorlunda ut än våra. De är helt beroende av oss. När vi tar beslutet att skaffa ett djur, avlägger vi samtidigt ett löfte. Löftet är att vi ska älska dem och ge dem allt de förtjänar.

Se till att ditt djur får ett långt, friskt och lyckligt liv tillsammans med dig. Det är ni värda!

 

Klas