Kända husdjur genom historien

Genom historien har det funnits massor av kända husdjur, hos såväl artister som kungar och presidenter. Det kan vara ganska roligt att kika på vilka djur som har bott hos vilka kändisar, och vem som höll sig med vilken typ av fyrfota kompis. Jag har såklart hittat några av mina favoriter, och tänkte dela med mig till er. Om ni vet något djur som inte kom med på listan måste ni säga ifrån – jag vill veta allt om de kända husdjuren genom historien.

En president med en papegoja

En av USA:s tidiga presidenter Andrew Jackson, som satt på posten mellan 1829 – 1837, hade inte den vanligaste av husdjur. Jackson hade varit soldat och det var kanske från den tiden som han lärt sin papegoja alla de svordomar och fula ord som Poll, papegojan alltså, sa på presidentens begravning. Gästerna var minst sagt chockade när den grå papegojan började prata, eftersom presidenten på senare år hade blivit inte bara tillbakadragen och introvert utan också djupt religiös.

Anne Boleyn höll sig med hund

Anne Boleyn är en av de mest mytomspunna personerna i brittisk historia, och även hon höll sig med ett husdjur, nämligen en knähund som hon hade fått från frun till en guvernör. Det var när hon var gift med Henrik VIII som gåvan gavs, tyvärr så levde inte hunden Purkoy så länge, eftersom den dog efter att ha fallit till marken från en hög höjd. Ryktet säger att Anne var helt förstörd efter Purkoys död, och att ingen förutom hennes make vågade berätta att hunden hade avlidit.

Lord Byron hade ett helt zoo

Poeten och aristokraten Lord Byron har många myter och historier omkring sig. Något som kanske inte alla vet är att han var en stor djurvän och hade massor med husdjur. Bland annat hade han åtta stora hundar, tre apor, fem katter, en örn och en falk. Dessutom hade han fem påfåglar, som bodde inne i hans enorma hus. Om inte detta var nog så tyckte han så mycket om en av sina hundar, Boatswain, att han lät en replika av vovven göras i marmor efter Boatswains död. Några av de mer farliga djuren som Lord Byron hade var bland annat en varg vid namn Lyon, och en björn som han tog med sig till Cambridge University, när han skulle arbeta där.

Franske poeten Gérard de Nerval

Det är inte alla som håller sig till vanligare djur som hundar och katter, till exempel så hade den franska poeten Gérard de Nerval en hummer som husdjur. Han nöjde sig inte med att behålla hummern i sitt akvarium, utan brukade promenera runt med den på ett blå silkeskoppel. Även om humrar mest gillar att bo i vatten så gör det inget ifall de är uppe i luften några dagar i rad, så hans promenader skadade inte hummern på något sätt. När de Nerval en gång fick frågan om varför han höll sig med just en hummer så svarade han att humrar är “lugna, allvarliga och skäller inte”.

Drottning Elizabeth och hennes corgies

Att det engelska hovet håller sig med hundar är inget nytt, det har de gjort sedan flera generationer tillbaka. Dagens regent, drottning Elizabeth, har en hel liten grupp med corgies som springer runt på slottets ägor, och som har blivit lite av en symbol för kungafamiljen.

ornskoldskatten