Nyheter om djur racing events

Hundkapplöpning har länge varit ett omdebatterat ämne och det har till och med skapats förbud på olika håll i världen, bland annat i Idaho.

Men olika hundkapplöpningsevent utan vadslagning har ställt frågan på sin spets. Frågan är helt enkelt om lagen har gått för långt. Ska det inte vara ok med utställningshundlöpning heller? Det är definitivt ett faktum att Betfair spelbörsen inte erbjuder vadslagning på dessa händelser. Förslag har lyfts fram om att undanta events under vissa mässor. Det är dessutom fortfarande lagligt att tävla med exempelvis grisar, ankor och sköldpaddor. Vissa röster har ifrågasatt varför man skiljer på olika djurraser i den här debatten.

Undantag från lagen i Idaho i vissa fall

Det har skapats ett undantag från lagen i Idaho. Men bara för vissa events och det gäller utställningshundar på mässor. Ett av kraven är förstås att vadslagning inte ska få förekomma.

Ett exempel är en turnerande show som heter “Fido 500 Mini Dog Races”. Den har bland annats bokats till Las Vegas. Det hela går ut på att små hundar som tidigare varit hemlösa får tävla mot varandra. I turnépaketet ingår det information om varje ras och hundarnas ursprung. Framför allt frå åskådarna inspiration och information om vad det innebär att adoptera en hemlös hund. Efter varje lopp får besökarna möjlighet att träffa hundarna och klappa dem på en så kallad “Puppy Party Playpen”.

Men trots denna lilla solskenshistoria är det kanske inte lämpligt att legalisera all form av hundkapplöpning. Mannen som skrev på om avlegaliseringen av hundkapplöpningar i Idaho 1996 sa, med sin egen pudel-Schnauzer vid namn Sniffer i knät, “Hundkapplöpning går ut på att välja ett fåtal högt tävlingsinriktade hundar ur en stor grupp. De som inte kan tävla är dömda till att antingen bli adopterade eller avlivade. Det verkar knappast värt det att gå igenom hela den processen av uppfödning och avlivning av de som inte kan tävla, bara för att ha kvar sporten. Det är inte en bra sak att göra.”

Hamster racing

I England har man börjat med hamster racing. Det går helt enkelt till så att man sätter hamstern i ett hjul eller en boll, som sedan sätts fast på en liten mini racerbil. Sedan får hamstern och dennes motståndare tävla nerför en 30 (människo-)fot lång bana. Först till mål vinner! Men vilken hamster som helst kan inte vinna loppet. Det finns raser som har visat sig vara snabbare än andra. Dvärghamstrar och syriska hamstrar ska tydligen vara bland de snabbaste kandidaterna till denna lite udda sport! Världsrekordet är 38 sekunder!

Media i England har rapporterat om olika hamsterlopp och nu har aktiviteten börjat sprida sig till USA och olika länder i Asien. När är det dags för Sverige? Har du en hamster hemma? Fram med hamsterhjulet bara. Klara, färdiga, spring!

 

Klas