Om husdjursviskare

Jag kan väl inte vara den enda som hört talas om ”Mannen som kunde tala med hästar” och tänkt att det låter ju kul men kanske inte jätteseriöst, eller? Men det här med att kunna prata med djur är faktiskt mycket mer än bara en filmtitel från 1998. Idag finns det många som påstår sig ha förmågan att kunna kommunicera med djur och speciellt med allas vår fyrbenta bästa vän – hunden.

Att kunna tala med hundar

Vad är då en ”dog whisperer”? Enligt vissa är det vanliga hundtränare som gett sig själva en finare titel, enligt andra är det en förmåga som kräver många års träning att behärska. I grund och botten går det ut på att människan lär sig att kommunicera med hunden på deras språk och inte tvärtom. Oavsett om du tror att det är på riktigt eller inte.

Nyckeln till en balanserad och stabil hund är alltså att försöka se världen genom deras ögon. En hund lever i nuet och deras naturliga tillstånd är att vara lugn, stabil och närvarande. Det är endast i detta tillstånd som olika former av träning eller beteendeförändringar kan ske på ett framgångsrikt sätt. Dock vill jag påpeka att det är viktigt att skilja på hundviskning och just andra former av träning. Att se till att din hund är i harmoni och balans kommer inte automatiskt lära den att sitta fint.

Hur går man tillväga?

Enklare hundpsykologi lär oss att det handlar främst om flockdynamik och energi. Man behöver upprätta en hierarki där du som ägare tar dig an en tydlig och konsistent ledarroll. Du behöver vara någon värd att följas och behandla de som följer dig med den respekt och tillit de förtjänar. När din hund väl lyssnar till dig kan du vara säker på att den känner sig trygg och att den kommer göra allt i sin makt för att du också ska göra det.

Men det absolut viktigaste att förstå när det kommer till att tala med hundar är att det handlar om energi. Är du hundägare kan du säkert känna igen följande scenario: ni är ute på promenad och möter en hund som är betydligt mycket större/mindre än din egen hund. Den lilla hunden skäller högljutt och beter sig sådär ettrigt som små hundar ofta gör, medan den stora hunden är tyst och håller sitt avstånd. Detta är ett exempel på när hundarna försöker hitta balans i deras energinivåer.

Fördelar med att kunna kommunicera med din bästa vän

Hunden har en förmåga att kunna läsa av och spegla människans energi och känslor. Alltså enkel matte, är du glad är din hund glad. Genom att ägaren kontrollerar sina egna känslor blir det lättare att kontrollera hunden. Detta kan vara fördelaktigt till exempel när en hund utsätts för stressfyllda situationer såsom att besöka veterinären eller åka kollektivtrafik (fast vem blir inte stressad av SJ liksom).

Alla hundar kommer någon gång uppvisa mindre önskvärda beteenden och när de är stressade tenderar även ägaren vara det. Har man då lite koll på det här med energier och känslor kan man snabbt bryta den onda cirkeln och få tillbaka hunden i ett lugnt och stabilt tillstånd. Kom ihåg att ni är en flock och ni måste samarbeta för att upprätthålla en välfungerande relation.

…och godis. Både för dig och din bästis.

 

Klas