Saker att tänka på innan du skaffar ett husdjur

Att skaffa ett husdjur är en dröm hos många, och det är många av mina vänner som har planerat detta under hela sin uppväxt. Det kan kännas lockande att skaffa ett nytt djur så fort man har flyttat hemifrån och har fått en inkomst, men det finns en del grejer att tänka på innan du gör ditt köp. Jag har samlat de vanligaste sakerna som är bra att tänka över, se till att du checkar av dem innan du köper en hund, katt eller annat husdjur.

Det här är en investering för lång tid framåt

Det är inte ett bestlut att ta på en dag eller två, eftersom djur är något som kommer att finnas i ditt liv under en lång tid. Ifall du kör på en vandrande pinne eller någon annan insekt så kan det vara minst 10-15 år som du köper in ett djur för. Kom alltså ihåg att det här är ett beslut som kommer påverka ditt liv i många år, hur ditt liv än kommer att utvecklas.

Välj ditt djur noggrannt

Hur stor är din lägenhet eller ditt hus? Hur många är ni som bor tillsammans, hur ofta har du tid att gå ut med ditt djur eller spendera tid med den? Vare sig det handlar om en fisk eller en hund så måste du ha koll på förutsättningarna redan innan du väljer djur. Ta gärna hjälp av någon som jobbar med djur eller som har haft många djur tidigare innan du väljer vilket djur du ska satsa på.

Ha koll på alla papper och förutsättningar

Hur mycket har du råd att lägga på ditt djur? Det kanske känns som en krass tanke du inte vill ta i, men det är viktigt att inte ta dig vatten över ditt ekonomiska huvud här. Om du inte har råd med de försäkringar, veterinärbesök och matutgifter som följer med att skaffa djur så kan du heller inte köpa det. Kolla upp allt sånt här tidigare, så att du vet hur mycket det kommer att kosta per månad, och kan därifrån göra ett beslut. Det är såklart viktigt att veta hur mycket ditt djur kommer att kosta i inköp, men det är minst lika viktigt att hålla koll på alla rullande utgifter som följer.

Kolla upp träningsmöjligheter

Det här är viktigt ifall du ska skaffa ett djur som kräver ganska mycket träning, som till exempel en hund eller en katt. Kolla upp vilka möjligheter det finns till att träna ditt djur där du bor, finns det valpkurser, finns det möjlighet att träna din katt i vissa grundläggande saker, finns det möjlighet till att köra kaninhoppning eller annat roligt du kan göra med ett husdjur? Du kan få ut så mycket mer av ditt husdjur genom att starta någon aktivitet tillsammans, så ha lite koll på vad som finns i din närhet redan innan du köper, då kan du anmäla i tid och komma in på denna typ av klasser snabbt efter att du har fått ditt djur.

ornskoldskatten