Skillnaden mellan en servicehund och en känslo-supporthund

Det har under de senaste året blivit ett allt hetare samtalsämne, det här med de så kallade emotional support djuren, på svenska ofta översatt till känslo-supportdjur. Även om det än så länge är något som främst har brett ut sig i USA, så har även svenskar märkt av att det blir alltfler djur som får åka med på flyg och tåg, i alla fall utomlands. Jag blev nyfiken på det här, och tänkte därför ägna detta inlägg åt att reda ut vad som är skillnaden på de supportdjur vi känner igen, till exempel en servicehund för en person med synnedsättning, och en så kallad känslo-supporthund.

Massor av olika raser blandas in

Den första skillnaden som märks är vilken typ av djur som används. Oftast när det kommer till servicedjur så är det hundar som får dra lasset, och det finns dessutom vissa raser av hundar som passar bättre för den här typen av stöd. När det kommer till känslo-supporten, däremot, så finns det nästan inga gränser för vilka typer av djur som är okej. Det har än så länge dykt upp påfåglar, åsnor, illrar och till och med ormar, som har bokats in på flyget som en nödvändig kompanjon. Detta blir såklart absurt när det visar sig att flygbolaget måste gå med på det – i alla fall om de är amerikanska och är rädda för att bli stämda – och därför ta med sig djur som är alldeles för stora för kabinen. Det har också funnits incidenter när djuret har bitit eller rivit någon av medpassagerarna eller besättningen på planet, vilket har orsakat stora skandaler. Men vad är då egentligen ett djur som ser till att stötta dig känslomässigt?

Ska ta hand om vår mentala hälsa

Den grundläggande uppgiften för ett djur som ska agera känslomässigt stöd är att den ska blidka vår psykiska hälsa. Det kan vara att man har ångest, depression eller får panik av att vara ute bland folk, det är då som djuret ska komma in och hjälpa deras människa må bättre. Det krävs, till skillnad från en servicehund, ingen träning för att djuret ska bli ett känslomässigt stöd, vilket har gjort att många kritiska röster har höjts, vilka menar att det egentligen inte finns något ytterligare terapeutiskt med ett så kallat känslo-supportdjur, utan att man får ut lika mycket stöd av djuret även om man inte lägger på en terapi-uppgift på den.

Vissa begränsningar gentemot servicedjuren

Om du har en hund eller annat djur som ska hjälpa dig med en fysisk funktionsnedsättning har du rätt att ta med den överallt, även på ställen där djur vanligtvis inte får lov att följa med. Fullt så fritt är det inte att ta med sig sitt känslo-supportdjur, det finns inte samma skyldighet för till exempel affärer och restauranger att tillåta dig ta med djuret in, det går att neka någon tillträde om de vill ha med sig ett djur som inte är ett dokumenterat servicedjur. Genom att ha rätt utrustning på hunden kan man snabbt se vilka djur som faller i vilka kategorier, och vilka rättigheter du som ledare därmed har.

ornskoldskatten