Tips om hur du ska rida på en häst för första gången

Visst ser det lätt och elegant ut när en ryttare kommer ridande på sin häst! Sanningen är dock att det krävs styrka, god balans och mycket träning för att få det att se så enkelt ut. Men som med allt annat så måste man börja på steg ett! Se till att du får hjälp av en erfaren ryttare om du inte är van. Ridning är en sport som ger bra träning för kroppen, fina upplevelser i naturen och ett härligt samspel med hästen. Kan det bli bättre?

Förberedelser

Kontakta en ridskola eller liknande där du kan få bra hjälp från början med att komma igång. Kom förberedd! Erfarna ryttare har så klart investerat i bra utrustning. Men som nybörjare räcker det att du tänker på att komma till första passet i långbyxor. Skorna ska vara med sluten tå och får gärna ha en låg klack som gör att du får ett bra fäste med fötterna. Givetvis måste du ha hjälm! Men det brukar finnas att låna på stallet.

Kontakten med hästen

Det är viktigt att bekanta sig med hästen innan du stiger på i sadeln. Kom gärna tidigt till ridlektionen för att lära känna din nya kompis. Ställ dig framför den. Sträck fram handen och låt hästen nosa på dig. Djur kommunicerar mycket med dofter och det är viktigt att hälsa på det här sättet. Var självsäker och prata med en lugn och låg röst. Gör inga plötsliga rörelser och ha gärna mobilen på ljudlös. Hästar har precis som alla andra djur instinkter. Hästar är bytesdjur i naturen och är inställda på att springa iväg ifall de uppfattar något som farligt.

Kliv på sadeln

Hästen kan också vara nervös inför att en ny person ska rida den. Skapa förutsättningar för att varje moment känns bra för både dig och hästen. Be gärna ridläraren att hjälpa dig, till exempel genom att hålla hästen så att den står stilla. Stå på vänster sida av hästen. Placera din vänstra fot i stigbygeln, håll tyglarna löst i vänster hand och svinga dig upp på i sadeln med den andra handen som stöd. Väl uppe på hästryggen är det viktigt att sitta lugnt och avslappnat. Dra inte för hårt i tyglarna. Hästen känner allt du gör och kan bli stressad om du är hårdhänt eller nervös.

Hållning

I början kan det vara en utmaning att få till rätt hållning. Tänk dig att en rak linje ska gå genom örat, skuldra, höft och häl. Skuldrorna och ryggen ska vara raka och avslappnade. Den bredaste delen av fötterna ska placeras i stigbryggan. Håll försiktigt i tyglarna. Tänk på att hästen känner av ditt humör och minsta lilla rörelse. Dra inte för hårt och försök att slappna av.

Nu är det dags att rida

Nu är du redo att börja rida. Ridskoleläraren kommer att ge dig alla instruktioner du behöver! Det enda du behöver tänka på är att sitta stadigt i sadeln och att hålla tungan rätt i mun. Så ses vi kanske på ridfältet i sommar!

Klas