Tips på träningsaktiviteter för husdjur och vikten av träning för djurens välmående

Alla vet vi hur viktigt det är för människor med träning och fysisk aktivitet, men gör du allt du kan för att hålla ditt husdjur friskt och välmående? Regelbunden träning för husdjur är precis lika viktigt som för människor och det ger massor av positiva effekter. Det är bland annat bra för leder och det minskar matsmältningsproblem. Det medverkar också till att ditt djur behåller en hälsosam vikt, vilket i sin tur minskar risken för andra sjukdomar. Regelbunden aktivitet är också bra för att undvika beteendeproblem som annars kan uppstå hos hundar och katter som har för mycket energi, som tuggande och klösande eller hyperaktivitet. Jag har här nedan samlat på mig lite tips över vad man kan tänka på när det gäller träning för hundar och katter.

Hundar och träning

När det gäller hundar är det viktigt att anpassa träningsformen efter just din hund och dess behov. Några saker att tänka på är vilken hundras du har, hur gammal hunden är och vilken storlek den är. Till exempel finns det vissa hundraser som har medfödda andningsproblem, som bostonterriers, mopsar och shar peis, och därför bör man inte träna dessa för hårt. Väldigt unga hundar ska inte heller tränas för hårt eftersom de fortfarande växer och för intensiv träning kan vara skadligt för deras ben medan de utvecklas. När det gäller äldre hundar får man tänka på att de, precis som människor, inte klarar av lika hård träning som yngre. Och om din hund är överviktig är det viktigt att ta det lite lugnt med träningen i början – börja lite smått och öka träningen successivt för att undvika överansträngning.

Ett bra sätt för att se till att din hund får regelbunden motion är att anpassa träningen så att det passar bra med din livsstil. Om du själv tycker om långa promenader och löpturer är det bara att ta med hunden på det. Om du har en mer avslappnad livsstil kan du ta med hunden ut och kasta bollar eller frisbee, låta hunden simma eller exempelvis spåra med hunden. Spårning ger både fysisk och psykisk träning för hunden, och det kan man även tävla i.

Katter och träning

Katter behöver också regelbunden träning för att må bra. Förutom att ge beteendeproblem kan brist på fysisk aktivitet leda till övervikt, vilket i sin tur kan leda till bland annat diabetes, artrit eller andningsproblem. Precis som med hundar är det viktigt att tänka på din katts ålder när det gäller hur mycket träning de behöver. Kattungar är vanligtvis mycket mer aktiva än äldre katter och kräver därför extra mycket stimulans.

Det viktigaste när det gäller träning och katter är att hitta en aktivitet som katten gillar, eftersom det som alla vet är väldigt svårt att få en katt att göra något den inte vill. Katter brukar tycka om laserpekare, små bollar som ger ifrån sig ljud och leksaksmöss. Men ibland är det de enklaste leksakerna som fungerar bäst – klipp av en bit snöre och dra det fram och tillbaka över golvet, och din katt kommer garanterat ha svårt för att sitta still! Höga klöspelare som katten kan klättra i brukar också vara uppskattat, på så sätt kan katten leka själv och dessutom klättra upp till höga höjder där de brukar tycka om att hålla utsikt.  

 

Klas